Logiken bakom köp/gratis kaffe och lås-policy

Jag finner det ofta komiskt när ser hur logiken fungerat när man utformat ett hus med låsta dörrar. På universitetet finns det en mängd olika lokaler/ytor, en del är allmänna. Det är därför viktigt att kunna separera mellan vilka resurser som finns i ”allmänna” utrymmen och vilka som finns i ”låsta” utrymmen. Sådan viktigt resurs är kaffe, vi har kaffe automater utspridda lite här och var i huset. Alla kaffemaskiner som finns utanför de ”låsta” utrymmena, där alla studenter och alla andra besökare kommer in, är betalmaskiner. Du kan alltså inte få dig en kopp gratis kaffe utan måste betala för det, vilket kanske inte är helt ologiskt.

Nu kommer dock poängen, I ett led att göra lokalerna ”mer öppna” och öka bekvämlighetsfaktorn en aning för personaler en aning så att dessa inte behöver låsa upp för många dörrar togs beslutet att lämna dörrarna till personalmatsal och pentry öppna. Det betyder att om man tar en lite promenad runt i huset och tittar på de planlösningskartor som finns på varje våning kan man ganska snabbt lokalisera pentryt som är välutrustat med 3 eller fyra kaffemaskiner, koppar, skedar, tallrikar, bestick, kylskåp med mjölk, smör och förvaring av lunchlådor samt ett hyggligt sortiment utav knäckebröd, skorpor och te. Det enda som hindrar någon från att besöka detta rum, förse sig med vad man vill eller göra vad man vill med någon annans mat är känslan av att man ”inte borde”. Ingenstans finns det skyltar eller annan information som på något sätt talar om att man behöver vara anställd/personal för att utnyttja dessa faciliteter eller resurser och eftersom alla dörrar är olåsta ser jag ingen anledning till att inte göra det heller.

Frågan är då, vad är logiken i att ha gödslat med kaffemaskiner och andra maskiner där man kan köpa knäckemackor samtidigt som man beslutat att inte låsa in de kaffemaskiner där man kan få en obegränsad mängd gratis kaffe, samt mackor, utan att behöva betala ett öre? Det som gör det ännu mer komiskt är att det finns vissa som har sina kontor i samma utrymme som personalrummet, bakom samma olåsta dörrar. Detta betyder att dessa individer nu måste låsa och låsa upp sina egna kontor varje gång de behöver gå må muggen eller ta en kopp kaffe eftersom vem som helst annars kan förse sig med vad de vill från dessa kontor, en av anledningarna till att vi fick så mycket dörrar och lås i nybygget.

Jag har inget bra svar och jag kan inte se logiken i beslutet jämfört mot motivationen att installera en ofantlig mängd dörrar och lås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *