Grafisk editering

För att fortsätta på linjen med bilder och media, det händer relativt ofta att jag behöver arbeta med bilder och grafik för undervisning eller publikationer. Från mitt arbete finns möjligheten att få åtkomst till Photoshop vilket länge har varit en standard länge när det gäller att hantera grafiskt material och Adobe har dessutom utvecklat produktlinjen för att innehålla mjukvara för en mängd andra saker än bara foto editering men låt oss konstatera att detta inte är ett givet alternativ för hemanvändare och entusiaster eftersom det kostar en slant. Detta ledde mig i vanlig ordning, för några år sedan, på jakt efter ett bättre och billigare alternativ.

Ett kommersiellt alternativ som i mina ögon ser bra ut och som har fått bra feedback är Affinity produkterna där jag har prövat Photo och Designer, båda har trevliga GUIs och är relativt enkla att komma igång med. Dessa är dessutom relativt lågt prissatta jämfört med Adobe Photoshop, dock kostar de fortfarande pengar.

Affinity Photo
Affinity Designer

Det jag sedan tidigare valt som mitt förstahands alternativ är GIMP. Detta program är gratis, stabilt, relativt lättanvänt, går att modifiera GUI med färger och ikoner, det är helt enkelt ett riktigt bra alternativ som jag använt ofta. Det som kan vara ett problem är att det inte finns inbyggt stöd för CMYK färgschema och det finns en del filformat som inte är stödda som man ibland behöver för publikationer. Detta är fortfarande det program jag normalt öppnar först, innan jag prövar med något annat om det visar sig att GIMP inte riktigt fyller det behov jag har.

GIMP

Sen kommer vi nu till två nyare program på marknaden, det ena är darktable och det jag precis nyligen fått tips om är RawTherapee, båda dessa är först och främst för foto editering och inte för att skapa grafiskt material men de är samtidigt också båda gratis och är relativt enkla att komma igång med och har trevliga GUIn.

darktable
RawTherapee

Slutligen, eftersom det dessutom kan behövas någon mjukvara för att ta fram underlag för publikationer, jag hittade nyligen ett program som heter Scribus. Jag skulle inte säga att jag prövat detta ingående eller att det verkar helt intuitivt men de tillhanda håller manual, tutorials och dessutom video genomgångar som beskriver hur programmet fungerar.

Scribed

Det jag lärt mig leva med som ofta verkar vara situationen jag hamnar i med open source och gratis mjukvara är att man behöver en kombination. Det går oftast att göra det mesta ett kommersiellt program kan men man får ibland kombinera ett eller två olika alternativ för att nå exakt samma mål.

Detta är på inget sätt en recension eller komplett lista, mer en minnesanteckning och ett allmänt tips. Jag vet till exempel att jag inte nämner InkScape, detta eftersom jag har upplevt en del stabilitets problem på macOS och därför inte skaffat mig någon bred erfarenhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *