Firefox DNS över HTTPS

Detta är tyvärr ett gammalt utkast som blivit liggande och jag är inte säker på om detta kanske redan är standardinställning eller inte men man kan i vilket fall i Firefox genomföra DNS förfrågningar över HTTPS, alltså krypterat i stället för okrypterat.

I adressfältet, gå till adressen about:preferences och använd sökfunktionen för att söka på ”dns”. DU bör bara få upp ett resultat som heter ”Nätverksinställningar”, eller något liknande och till höger en ”knapp” med ”Inställningar”. Klicka på den knappen och du bör få upp något som liknar det i bilden nedanför (Figur 1).

Figur 1 Nätverksinställningar i Firefox

Nästan längs ned hittar du i bilden ”Enable DNS over HTTPS”, detta borde om man använder svenska som språk troligtvis översättas till något som liknar ”Aktivera DNS över HTTPS”. Markera rutan till vänster om denna text och om du inte har någon speciell tjänst du vill använda kan du välja det inbyggda alternativet ”Cloudflare”. Annars kan man välja att själv ange vilken DNS server man vill använda, så länge den tjänsten tillhandahåller DNS över HTTPS. Du anger denna tjänst genom att ange IP adressen i fältet som dyker upp när du väljer att ange ett eget alternativ.

Du kan läsa mer om detta på Firefox hemsida (https://support.mozilla.org/en-US/kb/firefox-dns-over-https) men artikeln finns fortfarande bara på engelska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *