macOS/hårdvara

Här försöker jag samla saker som jag kommer på mig själv med att söka efter på internet om och om igen för att jag aldrig kommer ihåg hur man gjorde när jag behöver det. Dessa ”tips” löser inte nödvändigtvis dina problem med din dator, detta är enbart för mitt eget minnes skull och jag lämnar inga garantier för att något här fungerar eller tar något som helst ansvar för eventuella negativa följder/effekter du kan råka ut för om du väljer att testa något du hittar på denna sida.

Återställ ”System Management Controller” (SMC) på MacBook Pro

Jag har ett stundvis återkommande problem på jobbet där jag ansluter min laptop till en gammal extern Apple LED Cinema Display. Tidigare genom en Thunderbolt 1 port på min gamla arbetsdator och numera genom en adapter till en Thunderbolt 3 port. Vad vi ”nästan” pratar om är en minidisplay port men eftersom Apple är lite speciella så är det inte exakt samma sak.

Ibland känner min laptop inte av den externa skärmens webkamera eller högtalare eller ibland USB uttag. Om detta händer är det dags att återställa SMC.

På den nya datorn som är en 2017 års modell stänger man av datorn, ser till att strömadaptern är inkopplad och håller sedan ned dessa knappar samtidigt (på det inbyggda tangentbordet, inte på något externt tangentbord).

control (⌃) + command (⌘) + space

Släpp även knapparna samtidigt och starta sedan datorn som vanligt med strömknappen. Detta har hittills löst detta problem för mig.

Om du har en MBP som är 2018 års modell eller nyare (med ett T2 chip) så ska du stänga av datorn som skall vara inkopplad till en strömkälla, tryck ned och håll in strömknappen (på det inbyggda tangentbordet, inte på något externt tangentbord) i 10 sekunder, släpp sedan knappen och boota upp som vanligt.

Oavsett modell/metod skall man tydligen inte bli nervös om boot sekvensen tar lite längre tid än normalt.

Informationen är hämtad från Apple 2019-05-02 08:09